Ynakras

A Kanda Loló Babérköszörűs Alkotókör 2010 márciusában alakult. A tagok által megadott címre, képre, esetenként szavakra kell, lényegében bármely irodalmi műfajban reflektálni. Az alkotások kritika tárgyát képezik. A tagok folyamatos visszajelzése lehetőséget ad arra, hogy szépírói képességeinket közösen fejlesszük.

Friss topikok

  • csigakoma: Ezkurva jó, igazi blues. Remélem megzenésíted, ha eddig nem tetted. Tahisiban várom a dalt (2022.08.29. 16:21) 1437. Csömör gyönyör
  • csigakoma: Tetszik elképzelem, ahogy beleharapsz. Az utolsó két sort írnám át, tőled szokatlan módon a rím mi... (2022.05.09. 15:55) 1430. Kókusz
  • csigakoma: Meghallgattam, jó kis dal. (2022.03.20. 18:04) 1425. Saját világom
  • csigakoma: Ez nagyon szép, az utolsó sora nagyot szól. Gratulálok. Úgy vélem, te valójában művész vagy. (2022.03.17. 16:20) 1423. Tűzzáró ajtó
  • csigakoma: bosszantóan hajlik a fassirton a műanyag kés. Istenek röpte a fizikát szembeköpte. Dörzsöld szeme... (2022.03.17. 16:18) 1422. Egy csík két csík

HTML

1291. Ólomcici

2020.04.04. 07:19 | Ynákrás Béla | 7 komment

Azok a borsó  szemek!

Mikor eszek főtt ételt,

Modellezek főtételt.

 

Kileng az inga, tétlen a linga,

Hűvös energia hölgy,

Szeresd vagy gyűlöld?

 

Forrás és nyelő,

De melyik én és melyik ő?

Legkisebb kényszer sem kényeztette.

 

Hatalmas az univerzum!

Mentsvár gömblyének foglyaként!

Úgyis megbukom, tudom én.

 

Kergesse bár térdre hulló eredő,

 Vetülve síkra, mely lepedő?

Hiába, a vágy, ha monoton a nő.

 

Képzetünk vektora mekkora!

Értse meg, tanárnő, nem minden a fizika,

kell belé némi  meta, delejes vonzerő.

 

Hát miért oly  hideg és rideg?

Mint hegycsúcsról  fúvó pólusok szele?

Fagyaszt szigora,  Ön Kelvinné, szinyora?

 

Honnan magyarázhatatlan bánata?

Ha teperné erő: nyíró, hajlító, csavaró,

Zavarná statitkusan töltödő takaró?

 

Hol jár az esze! Nem a kétttámaszú tartón?

Jobb, ha gépként hajtja a nyomaték

és ígérem, poroszosan hagyom.

 

Fékezendő a hatást, mely

súrlódni akar egy másik testtel,

Ábrázoljuk Descartes féle koordináta rendszerrel.

 

Telhetetlenség szorozva tehetetlenség,

A mértéktelenség dimenzió mentes

Becsúszik egy karó, ha a felület nedves.

 

Szerelem? Szikár áramló kontinuum,

Hőmérő meredő higanyszála.

Mily rideg tud lenni a testek fizikája!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ynakras.blog.hu/api/trackback/id/tr8115465560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csigakoma 2020.04.15. 13:19:16

Emlékszik valaki Ólomcicire? Nekem teljes homály. Szerintem akkor sem ismerném meg, ha elém tenné valaki az akkori fényképét.

Ynákrás Béla 2020.04.15. 14:16:02

Ti olyanra emlékeztek, hogy egyes tanárokat el akartunk kápráztatni? Pl Ólomcicit is. Ez egyfajta támadás a legjobb védekezés elv volt.
Ólomcici: maga a névadás zseniális, csak úgy beugrott. Ő hívta fel a figyelmet, hogy a jelenség csak modell alkotás révén írható le matematikailag. Kedvence volt a borsószemek, amiket üvegben rázunk, mint a gázok modellje.

csigakoma 2020.04.15. 20:19:10

Jól hangzik, de semmire sem emlékszem. Mondjuk a fizika sosem volt a szívem csücske. Vérire emlékszem, őt inkább el akartam kápráztatni.

Ynákrás Béla 2020.04.16. 10:26:15

De, akkor az "elkápráztatás" létező dolog volt, nem? Érdekes, a Vérit nem akartam elkápráztatni, azt hiszem az irodalom számomra egy teljesen neutrális dolog lett volna, amineksemmi haszna, de valami miatt bele akarják kalapálni a fejembe. Utólag, azon kevesek közé tartozom, akiknek a petrikben volt a helye és tulajdonképpen, megérte kiképzeni engem. Természetes, hogy úgymond a tudomány tanárait akartam elkápráztatni, pl Gyenéné, Ólomcici, Bertalan, Baloghné. Érdekes módon a Gyenénénél értem el sikereket és az Ólomcicinél. Nála világosodtam meg pl erősokszögek terén.

csigakoma 2020.04.17. 11:26:20

Persze,hogy létezett, csak mindenkinél máshol, máshogyan jelent meg. A soproni osztálykiránduláson valószínűleg Koncseket akartuk elkápráztatni, ezért is mentünk a Tűztorony helyett a Gyógygödörbe. Engem a fizika és a kémia, illetve a hozzájuk kapcsolódó laborok hidegen hagytak, csak túl akartam élni. Érdekes módon Gyenénét kedveltem, talán ő is engem. Amikor megbuktam a pótvizsgán is, odajött hozzám, hogy mindenképp folytassam a sulit. Kicsit talán el is akartam kápráztatni. Annyira azért nem, hogy tanuljak is, de ha hozzá kerülök, akkor szerintem nem bukom meg Matekból. Persze ez egyrészt már történelem, másrészt nem is biztos. Egyébként utólag visszagondolva a Petrikes időkre, nem tudom lehetett volna e másképp, más tanárokkal is ugyanide jutunk e. Egy neveléstudományi szakdolgozat témája simán lehetnénk.

Ynákrás Béla 2020.04.17. 17:39:18

Matekból a legendáriumok része a megtáltosodásod, ami a párhuzamos szelőknél történt. Igen, a Gyenéné engem is inspirált, bár én nagyon sokáig teljes sötétségben próbáltam a matekot túlélni. A Koncsek engem sohasem érdekelt, azon kívül, hogy mi mehet a tornaszertárban, de a Tálas az inspiráló volt és el is akartam kápráztatni. Ezért térképeket rajzoltam fejből a füzetembe, de nem értékelte, Imrének tűnt fel a képességem. Valószínű, másra bukott.
Náci küldött egy filmet, aminek a "Vonulás" címet lehetne adni, elképesztő unalmas. A klubdélután már jobb.

csigakoma 2020.04.18. 19:00:31

Én csak a Klubdélutánt néztem meg, de nekem az is kegyetlenül unalmas volt.
süti beállítások módosítása